Erytrytol - skład i wartości odżywcze
Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z negatywnego wpływu cukru na zdrowie oraz istoty zdrowej i zbilansowanej diety. Ciekawym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru jest erytrol, który został uznany za zamiennik sacharozy czwartej generacji po sorbitolu, izomalcie i preparatach roślinnych zwanych Alveosweet. Posiada przy tym podobny profil słodkości do sacharozy, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.[1] W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, jakie właściwości zdrowotne ma erytrol i co to za cukier.
Erytrytol - co to jest?
Erytrytol to powszechnie wykorzystywany zamiennik cukru, który cieszy się coraz większą popularnością w przemyśle spożywczym. Jest wykorzystywany do produkcji żywności o niskim indeksie glikemicznym, wypieków oraz słodyczy. Słodzik należy do grupy alkoholi cukrowych, które występują naturalnie w warzywach, owocach, grzybach oraz sosach sojowych. Znajdziemy je między innymi w winogronach. Główną zaletą cukrów alkoholowych jest ich niska kaloryczność przy zachowaniu pożądanego słodkiego smaku.[2]
W przeciwieństwie do innych słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach. Jego stosowanie nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Warto jednak zauważyć, iż w przypadku przyjęcia zbyt dużej dawki może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mimo swoich walorów często bywa zastępowany przez inne substancje słodzące ze względu na relatywnie wysokie koszty produkcji.[3]
Z czego produkowany jest erytrytol?
Pozyskiwanie związku z naturalnych źródeł, takich jak owoce i warzywa nie jest opłacalne ze względu na ich niską zawartość w żywności. Nie jest także wytwarzany na drodze syntezy chemicznej.[4] Erytrol produkowany jest natomiast z glukozy na drodze biologicznej z użyciem osmofilnych drożdży.[5] Producenci żywności o obniżonej wartości kalorycznej często wykorzystują erytrol. Skład poszczególnych artykułów może się jednak różnić, dlatego przed zakupem warto sprawdzać etykiety produktowe. Wyjaśnijmy teraz, ile kalorii ma erytrol i jakie są jego właściwości odżywcze.
Erytrol - wartości odżywcze
Wiele osób zastanawia się, czy erytrol jest zdrowy. Zacznijmy od doprecyzowania kaloryczność erytrolu. Ten rodzaj słodzika nie jest metabolizowany przez człowieka, dzięki czemu odznacza się brakiem kalorii, zachowując przy tym 60-70% słodkości sacharozy. Ze względu na zerowy indeks glikemiczny często cukrzycy oraz osoby cierpiące na insulinooporność wybierają erytrol. Kalorie stanowią także kluczowe znaczenie na diecie redukcyjnej. Dodatkowo słodzik zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy, chroniąc tym samym zdrowie jamy ustnej.[6]
W ofercie naszego sklepu internetowego Nabea znajdziesz szeroki wybór zamienników cukru oraz słodyczy, które stanowią ciekawą alternatywę zarówno dla cukrzyków, jak i osób cierpiących na insulinooporność. Dzięki temu, że erytrol ma 0 kcal może być stosowany także na diecie redukcyjnej, zarówno pod postacią słodzików do kawy i herbaty, jak i słodyczy. Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty produktowej!
[1] Piotr Juszczyk et. al., Biosynteza erytrytolu z gliceryny przez drożdże Yarrowia lipolytica w hodowli okresowej, Inż. Ap. Chem., vol 51, nr 4/2012, s. 133.
[2] K. Regnat, R.L. Mach, A.R. Mach-Aigner, Erythritol as sweetener—wherefrom and where to?, Appl Microbiol Biotechnol, nr 102/2018, https://doi.org/10.1007/s00253-017-8654-1 (dostęp 02.02.2023), s. 587-588.
[3] K. Regnat, R.L. Mach, A.R. Mach-Aigner, Erythritol as sweetener—wherefrom and where to?, Appl Microbiol Biotechnol, nr 102/2018, https://doi.org/10.1007/s00253-017-8654-1 (dostęp 02.02.2023), s. 587-588, 590.
[4] K. Regnat, R.L. Mach, A.R. Mach-Aigner, Erythritol as sweetener—wherefrom and where to?, Appl Microbiol Biotechnol, nr 102/2018, https://doi.org/10.1007/s00253-017-8654-1 (dostęp 02.02.2023), s. 591.
[5] Piotr Juszczyk et. al., Biosynteza erytrytolu z gliceryny przez drożdże Yarrowia lipolytica w hodowli okresowej, Inż. Ap. Chem., vol 51, nr 4/2012, s. 133.
[6] Daniëlle M P. H. J. Boesten, Health effects of erythritol, Nutrafoods, nr 14/2015, s. 1-3, 6-7.