Choroba hashimoto - dieta i produkty wskazane
Właściwie dobrana dieta jest bardzo istotna dla zdrowia i samopoczucia każdego człowieka, ale szczególnie jest ona ważna w stanach chorobowych. Opracowana indywidualnie i pod kątem danego schorzenia, może znacząco wpłynąć na efektywność leczenia. Ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta stosowana w chorobie Hashimoto.
Co to jest choroba Hashimoto?
Choroba Hashimoto jest chorobą zapalną o podłożu autoimmunologicznym, w której układ odpornościowy atakuje i uszkadza tarczycę. W procesie autoimmunizacji dochodzi do powstawania nacieków limfocytów, co po jakimś czasie prowadzi do zaniku tkanki gruczołowej i, w konsekwencji, do niedoczynności tarczycy. Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy częściej atakuje populację kobiet, ale może dotyczyć również mężczyzn. Terapia opiera się na podawaniu zastępczego hormon tarczycowego.
Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy?
Hashimoto jest chorobą, w której w dużym stopniu o powodzeniu leczenia decyduje dieta. Dieta w chorobie Hashimoto musi być idealnie zbilansowana. Istotne jest tu przede wszystkim zachowanie prawidłowych proporcji pomiędzy składnikami odżywczymi - makroskładnikami, jakimi są białka, tłuszcze i węglowodany. Nie bez znaczenia jest również pozyskiwanie ich z odpowiednio dobranych produktów. Co można jeść przy chorobie Hashimoto? Dieta dla osób z Hashimoto musi zawierać dużą ilość białka, podwyższa ono bowiem metabolizm i jest konieczne do produkcji hormonów. W chorobach tarczycy bardzo ważne jest również zaopatrzenie organizmu w tłuszcze, zwłaszcza te niskonasycone. Musi również być dostarczona odpowiednia ilość węglowodanów. Produkty wskazane przy Hashimoto to m.in.:
- tłuste ryby morskie, chude gatunki mięsa i jaja, stanowiące źródła białka,
- oleje roślinne, nasiona i orzechy zawierające dużą ilość tłuszczu,
- pełnoziarniste artykuły spożywcze o dużej zawartości błonnika, np. kasze, pełnoziarniste pieczywo i makarony, zawiarające węglowodany.
Ponadto dieta przy Hashimoto powinna być bogata w mikroelementy i witaminy, zwłaszcza te działające antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, np. cynk, żelazo, selen, witaminy grupy B, A, E i C. W związku z tym w diecie chorego na Hashimoto muszą znaleźć się również warzywa, szczególnie zielone, pomarańczowe i czerwone, oraz owoce.
Czego nie można jeść przy Hashimoto?
Z jakich produktów powinno się zrezygnować w chorobie Hashimoto? Przede wszystkim będą to produkty wysokoprzetworzone i zawierające dużą ilość "polepszaczy" i środków konserwujących. Zdecydowanie należy wystrzegać się artykułów cukierniczych i słodyczy, słodkich napojów, ale również słonych przekąsek, produków fast food i dań w proszku. Ograniczyć trzeba tzw. produkty gointrogenne, zaburzające pracę hormonów tarczycy. Do takich produktów zalicza się soja, o bardzo silnym działaniu gointrogennym - ją należy zdecydowanie wykluczyć z jadłospisu. Inne produkty gointrogenne, np. kalafior, brukselka, kapusta, szpinak, owoce truskawek i gruszki można spożywać po poddaniu ich obróbce termicznej, w niewielkich ilościach kilka razy w tygodniu.
Czy konieczna jest dieta bezglutenowa przy chorobie Hashimoto? Jeżeli współistniejącą chorobą jest celiakia, lub występuje nietolerancja na gluten, zastosowanie diety bezglutenowej jest konieczne. W przypadku braku powiązań chorobowych z celiakią i braku wystąpienia niedyspozycji układu pokarmowego nie jest to konieczne.
Przykładowy jadłospis przy Hashimoto
Dieta przy Hashimoto - jadłospis musi być dobrany indywidualnie dla każdej chorej osoby z uwzględnieniem innych schorzeń i zapotrzebowania kalorycznego. Powinien składać się z pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Pierwszy posiłek - śniadanie - powinien nastąpić do godziny po obudzeniu się, a ostatni - 2-3 godziny przed zaśnięciem. Jednodniowy przykładowy jadłospis przy chorobie Hashimoto może wyglądać następująco:
- śniadanie - omlet z warzywami na patelni
- II śniadanie - jogurt naturalny ze świeżymi owocami, migdałami i orzechami
- obiad - łosoś pieczony z warzywami przygotowanymi na parze (marchew, fasolka szparagowa) i gotowane ziemniaki
- podwieczorek - kakaowy budyń przygotowany z komosy ryżowej, pestki dyni, nasiona słonecznika
- kolacja - sałatka makaronowa z kurczakiem, świeżymi warzywami i ziołami
Powyższy jadłospis to tylko jedna z bardzo wielu możliwości. Przykładowa dieta przy Hashimoto może być nieco bardziej rozbudowana i inaczej skomponowana. Ważne, żeby uwzględniała wszystkie konieczne składniki i spełniała zapotrzebowanie kaloryczne.