Botulina
Co to jest botulina?
Botulina to toksyna wytwarzana przez bakterie jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Inaczej jest ona nazywana jadem kiełbasianym. Bakterie jadu kiełbasianego znajdują się w zepsutych, przeterminowanych przetworach i konserwach mięsnych i wędlinach. Mogą one również znajdować się w miodzie. Botulina jest zaliczana do najlepiej znanych trucizn, które najsilniej działają na układ nerwowy człowieka. Aby wywołać zatrucie, wystarczy zaledwie 0,001 μg/kg botuliny. W większej ilości botulina może spowodować porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć.
W przypadku zatrucia w warunkach szpitalnych podaje się antytoksynę, która zapobiega namnażaniu się laseczek jadu kiełbasianego i neutralizuje szkodliwość botuliny. Wykonuje się też głęboką lewatywę, płukanie żołądka i wywołuje wymioty. Leczenie zatrucia może być trudne i długotrwałe. Jeśli antytoksyna zostanie podana za późno, może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń mięśni i wzroku.
Botulina jest jednak nie tylko toksyną. W odpowiednich, leczniczych dawkach jest ona wykorzystywana do leczenia nadpotliwości, zeza, migreny oraz chorób neurologicznych objawiających się nadmiernym napięciem mięśni.
Stosuje się ją również w gabinetach medycyny estetycznej — zastrzyki z botuliną (zwaną jako botoks) uniemożliwiają kurczenie się mięśni. Botulina spowalnia starzenie się skóry, wygładza skórę i zmniejsza widoczność zmarszczek mimicznych. Dawki stosowane w medycynie estetycznej są niskie, jednak ze względu na ryzyko skutków ubocznych zabieg powinien wykonywać lekarz.