DR Ewa Dąbrowska Omega 3 60 k
Czat
Dr Ewa Dąbrowska Omega 3 z kryla antarktycznego 60
kapsułek
Omega 3 Dr Ewy Dąbrowskiej to suplement diety na bazie oleju z kryla
antarktycznego. Jest to mały skorupiak, wyglądem przypominający krewetkę.
Zamieszkuje zimne i czyste wody Antarktyki, będąc źródłem wysoko przyswajalnych
Kwasów EPA i DHA, fosfolipidów, choliny i astaksantyny. Składniki te wykazują
właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wspierające funkcjonowanie mózgu,
serca i układu krwionośnego, wątroby oraz wzroku. Istotnym jest, iż Kryl
zamieszkuje nieskazitelnie czyste obszary i żywi się prozdrowotnymi algami. W
efekcie olej z niego jest pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń czy metali
ciężkich. Dodatkowo olej z Kryla dzięki fosfolipidowej budowie jest lepiej
przyswajany przez organizm, w porównaniu do kwasu Omega 3 pozyskiwanego z oleju
z ryb.
Składniki suplementu Omega 3 z oleju z kryla antarktycznego i ich
właściwości:
Omega 3 Kwasy Omega 3 (EPA/DHA)Wykazują działanie
przeciwzapalne, przez co wpływają pozytywnie m. in. na wzrok, funkcjonowanie
mózgu oraz układu nerwowego i krążenia. Są składnikiem błon komórkowych i biorą
udział w syntezie hormonów. Hamowanie procesów zapalnych w organizmie zmniejsza
także ryzyko chorób układu kostno-stawowego, krążenia czy nowotworów
złośliwych. Warto pamiętać, iż ważnym czynnikiem w powstawaniu nowotworu jest
stres oksydacyjny, czyli nagromadzenie się wolnych rodników tlenowych,
prowadzące do powstania przewlekłego stanu zapalnego.
Tymczasem kwasy Omega 3 zwiększają produkcję glutationu, czyli
przeciwutleniacza naturalnie występującego w organizmie, wytwarzanego przez
wątrobę i komórki nerwowe. W efekcie spożywanie kwasów Omega 3 zapobiega
uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Kwasy te normalizują również ciśnienie krwi
i poziom cholesterolu. Ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej,
zwiększając wytrzymałość kości. Są istotne dla prawidłowego funkcjonowania
mózgu, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju depresji, a także choroby Alzheimera
i Parkinsona.
Dlaczego suplementacja Omega 3 jest tak ważna? Wśród wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych Omega wyróżnić można Omega 3, 6 oraz 9. Każdy z nich jest
organizmowi konieczny i pełni szereg istotnych funkcji. Niezwykle istotna jest
jednak kwestia proporcji przyjmowania tychże kwasów. Uważa się bowiem, że
stosunek kwasów Omega 3 do 6 (które działają prozapalnie) powinien mieścić się
w przedziale od 1:1 (określanym jako tzw. “złota proporcja”) do 1:5-6.
Tymczasem stosunek kwasów 3 do 6 w diecie przeciętnego Polaka wynosi nawet
1:12-1:20. Spożywamy więc zbyt dużo kwasów Omega 6, dlatego warto wyrównywać tę
dysproporcję dostarczaniem dodatkowych kwasów Omega 3 do swojej diety w formie
np. suplementu. Prawidłowy stosunek obu kwasów przekłada się na ogólny stan
zdrowia.
FosfolipidySą podstawowym budulcem błon komórkowych.
Biorą udział w procesach odnowy i regeneracji komórek, a także w
funkcjonowaniu receptorów, m.in. hormonów, cytokin czy komórek odpornościowych.
Stanowią ok. 65% składu hepatocytów, czyli komórek wątroby. W efekcie
regenerują wątrobę, hamują procesy jej włóknienia oraz zmniejszają odkładanie
się w niej tłuszczu. Dzięki stymulacji rozpuszczania cholesterolu przez żółć,
hamują odkładanie się go w naczyniach krwionośnych.
CholinaCholina, nazywana również witaminą B4, bierze
udział w metabolizmie cholesterolu i innych składników tłuszczowych. Pomaga w
utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby, w tym procesu detoksykacji.
Warunkuje również prawidłowe działanie układu nerwowego – poprawia
przekaźnictwo nerwowe w mózgu, wspiera pamięć, koncentrację i refleks.
AstaksantynaUważana jest za najsilniejszy antyoksydant
występujący w naturze. Opóźnia starzenie komórek, chroni przed uszkodzeniami
DNA, wykazuje działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa pozytywnie
na profil lipidowy krwi, zmniejszając stężenie cholesterolu LDL i
trójglicerydów, a zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.
Łagodzi stany zapalne żołądka oraz może redukować ilość bakterii Helicobater
pylori i wspomagać leczenie choroby refluksowej.
Skład:ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla
antarktycznego (Euphausia superba), żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć:
glicerol; substancja wypełniająca: sorbitol, woda.
Skład zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia:
Składniki w dwóch w 2 kapsułkach Ekstrakt lipidowy ze skorupiaka
kryla antarktycznego (Euphausia superba) 1180 mgw tym: Fosfolipidy 660
mgOmega-3 w tym: 318 mgEPA (kwas eikozapentaenowy) 178 mgDHA (kwas
dokozaheksaenowy) 82 mgCholina 83 mgAstaksantyna 100 mcg
Dawkowanie:2 kapsułki dziennie podczas posiłku. Należy popić dużą ilością
wody.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu
dnia.Suplement diety nie powinien być stosowany jako
zamiennikzróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla
małychdzieci. Pamiętaj o zrównoważonym sposobie żywienia oraz
zdrowymtrybie życia
Zastosowanie:Uzupełnienie diety w substancje aktywne zawarte w oleju z
Kryla antarktycznego, czyli kwasu Omega 3, astaksantyny, choliny i
fosfolipidów
Podmiot odpowiedzilny: Jodavita Sp. z o. o.
Zapytaj o produkt
Napisz swoją opinię