Oczar wirginijski

2022-06-17

Co to jest oczar wirginijski?

Oczar wirginijski (łac. Hamamelis Virginiana) to wolno rosnący krzew, który naturalnie porasta Amerykę Północną, ale ze względu na niewielkie wymagania zadomowił się również w Europie. Dorasta on nawet do 4 metrów wysokości, a jego liście osiągają do 15 cm rozpiętości. Oczar wirginijski jest zwany ”złotem Indian”, ponieważ to właśnie rdzenni mieszkańcy Ameryki odkryli jako pierwsi jego właściwości lecznicze i kosmetyczne. W tych celach wykorzystuje się głównie wysuszoną korę i liście rośliny. Zawierają one garbniki, flawonoidy, saponiny oraz kwas elagowy i galusowy, które są ważnymi przeciwutleniaczami. 

Oczar wirginijski sprawdza się w pielęgnacji różnych rodzajów skóry. Świetnie ją odżywia, regeneruje, nawilża, oczyszcza i dodaje blasku. Działa też na skórę trądzikową: reguluje wydzielanie sebum, zwęża rozszerzone pory i pomaga zmniejszyć stany zapalne skóry. Ze względu na swoje właściwości jest też często spotykany w kremach do skóry problematycznej: z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Zmniejsza też zaczerwienienie skóry typowe dla skóry naczyniowej, łagodzi podrażnienia i koi oparzenia słoneczne. Oczar wirginijski pomaga też zredukować cienie pod oczami (rozjaśnia je) i zmniejsza opuchliznę, dlatego jest też częstym składnikiem kremów pod oczy. 

Oczar wirginijski jest wykorzystywany również do leczenia reumatycznego zapalenia stawów, hemoroidów, przewlekłego kaszlu, zapaleń i infekcji w obrębie jamy ustnej oraz jako pomoc w gojeniu się ran. 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-30
To chyba najszybciej zrealizowane zamówienie. Paczkę otrzymałam następnego dnia. Gorąco polecam
2022-09-30
Szybka realizacja zamówienia
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel