Przyprawy i zioła
EkoWital − Bulion warzywny w kostkach o obniżonej zawartości soli bezgl. BIO − 60 g
Eureko − Bulion warzywny w kostkach bez drożdży, bez oleju palmowego bezgl. BIO − 100 g
Jakie przyprawy są zdrowe?
Wśród przypraw i sosów można wyróżnić takie, których spożywanie jest szczególnie korzystne dla zdrowia. Za jedne z najzdrowszych przypraw uchodzą: kurkuma, cynamon, imbir, pieprz cayenne, szafran, goździki czy czarnuszka. Dodawanie ich do potraw wspomoże prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich właściwości prozdrowotne są znane od wieków. Każdy powinien posiadać dobrej jakości przyprawy i sosy w swojej kuchni.
Gdzie kupić zdrowe przyprawy i sosy?
Przyprawy i sosy można zakupić niemal w każdym sklepie. Są to jednak najczęściej produkty wytwarzane na skalę masową, które zawierają sztuczne dodatki i konserwanty. Znalezienie zdrowych przypraw i sosów może pochłonąć nieco czasu. Na szczęście istnieją sklepy skoncentrowane właśnie na propagowaniu ekologicznej żywności. Łatwiej jest znaleźć je oczywiście w Internecie, choć niektóre z nich posiadają też stacjonarne lokale. Jednym z takich sklepów jest nabea.pl. To właśnie tu można zakupić zdrowe produkty dostarczające wielu cennych dla organizmu składników.
Przyprawy i sosy bio - co to takiego?
Coraz więcej osób wybiera produkty spożywcze świadomie. Dotyczy to również przypraw i sosów. Te bio pochodzą z zaufanych źródeł i muszą spełniać wyśrubowane normy. Zaletą takich przypraw i sosów są bogatsze walory smakowe, dzięki którym lepiej podkręcają smak potraw, do których są dodawane. Do pozyskania przypraw bio nie wykorzystuje się szkodliwych chemicznych środków ochrony roślin i nawozów. Dzięki temu dania będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Jakie są przyprawy?
Różnorodność dostępnych przypraw i sosów sprawia, że podjęcie wyboru o zakupie konkretnego produktu może być trudne. Każda przyprawa wyróżnia się indywidualnym smakiem, zapachem, barwą, wyglądem zewnętrznym i teksturą. Wymienić można przyprawy warzywne (np. cebula czy czosnek), korzenne (np. imbir czy pieprz) i ziołowe (np. majeranek czy rozmaryn). Przyprawy i sosy powinny zostać dostosowane do charakteru potrawy. Inne pasują do mięs, a inne do dań kuchni włoskiej.