Pieczywo
Schar − Bon choc, bułki z kawałkami czekolady bezglutenowy − 220 g
La Bio Idea - Tortilla orkiszowa Piadina BIO - 260 g
KRĄŻKI KUKURYDZIANE Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BEZGLUTENOWE BIO 50 g - FIORENTINI
Bułka kajzerka z makiem bezglutenowa 2 x 60 g
Wafer pocket - wafelki orzechowe BEZGL. 50 g
Czym jest pieczywo ekologiczne?
Pieczywo zawiera cenne dla zdrowia wartości odżywcze, dlatego warto je spożywać. Jeszcze lepsza od produktów dostępnych powszechnie w sklepach jest żywność ekologiczna. To taka, której produkcja jest kontrolowana na każdym etapie. By otrzymać stosowny certyfikat, producenci nie mogą używać sztucznych nawozów i pestycydów i muszą przechodzić coroczną kontrolę jakości. W ten sposób możliwe jest uzyskanie żywności, która nie tylko zawiera większą ilość cennych składników odżywczych, ale również charakteryzuje się lepszym smakiem. Kupując tego typu produkty można połączyć dbałość o ekologię i delektowanie się pysznym jedzeniem. Pieczywo ekologiczne musi więc posiadać odpowiednie certyfikaty, by mogło trafić na rynek, a następnie zagościć na stołach.
Jakie są zalety spożywania pieczywa ekologicznego?
Pieczywo powinien spożywać każdy, dlatego mając wybór lepiej jest wybierać to ekologiczne. W ten sposób można zadbać o środowisko naturalne i własne zdrowie. Pieczywo ekologiczne jest produkowane podobnie jak zwykłe, jednak przy jego wytwarzaniu korzysta się z innych surowców. Dostarczają ich najlepsi rolnicy, a ich jakość jest potwierdzona certyfikatami. Takie pieczywo dostarcza cennych wartości odżywczych, dlatego można cieszyć się zdrowiem i wspaniałym smakiem. Na tym wyborze nie ucierpi też planeta, a poczucie, że robi się coś dla jej dobra, daje nieopisaną radość.
Jakie jest zdrowe pieczywo?
Zdrowe pieczywo to m.in. to bezglutenowe. Wiele osób nie może spożywać glutenu, dlatego tego typu produkty będą dla nich idealne. Warto zwrócić uwagę na chleby bezglutenowe, w tym chleb kukurydziany z amarantusem. Wystarczy podpiec go w piekarniku lub opiekać pojedyncze kromki w tosterze. Bezglutenowe bułki z ziarnami są też idealne dla wegan i stanowią świetne źródło błonnika pokarmowego. Powinien je włączyć do swojej diety każdy, komu zależy na zachowaniu zdrowia i pięknej sylwetki. Bajgle bez glutenu z siemieniem lnianym to popularne pieczywo w kształcie oponki. Są miękkie i puszyste w środku, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami stworzą idealne śniadanie, drugie śniadanie lub szybki lunch. Posiadają certyfikat bezglutenowości z przekreślonym kłosem, który jest nadawany przez Europejski System Licencyjny.
Kto powinien spożywać zdrowe pieczywo?
Tak naprawdę po zdrowe pieczywo powinien sięgać każdy. W zależności od właściwości może być ono dodatkowo dostosowane do indywidualnych potrzeb żywieniowych. Specjalne pieczywo jest dedykowane np. osobom na diecie bezglutenowej. Mogą one mieć pewność, że dostarczą sobie cennych wartości odżywczych dzięki stosownym certyfikatom. Dobrze, by pieczywo było wzbogacone np. zdrowymi ziarnami. Będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Weganie powinni zwracać uwagę na to, czy produkty spożywcze z tej kategorii będą dla nich odpowiednie. Posiadają one stosowne oznaczenie. Zdrowe pieczywo jest przeznaczone dla każdego, kto pragnie odżywiać się zdrowo, a przy tym troszczyć się o losy planety. Najlepiej jest wybierać to ekologiczne.