Soki, syropy i nektary

(194 produktów)
Naturalne
Promocja
Nowość

Soki i syropy – dla smaku i zdrowia

Soki wśród Polaków często mają dobrą opinię i są uważane za łatwo przyswajalne źródło witamin. Podaje się je chorym podczas rekonwalescencji i często są przynoszone dla pacjentów w szpitalu. Tradycyjnym sokiem (syropem) robionym w domu przez nasze mamy i babcie jest sok z cebuli, która jest naturalnym antybiotykiem, działa antywirusowo i przeciwgrzybicznie, a także wykrztuśnie. Domowe syropy z naturalnych składników to tylko jedna, dość zresztą pracochłonna możliwość. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na ich przygotowywanie, wykorzystaj gotowe wyroby. Na takie soki i syropy trzeba jednak uważać i czytać ich etykiety.

Najpopularniejsze soki i syropy konwencjonalneczęsto bywają pełne cukru, a owoce w ich składzie to niewielki procent wszystkich składników. Cukier ten jest podstępny, bo soki mają generalnie dobrą opinię. Podczas odchudzania, przy cukrzycy i dla dzieci tego typu produkty są niewskazane. Dotyczy to zarówno białego czy trzcinowego cukru, jak i naturalnie występującego w owocach cukru – fruktozy. Ona również może być źródłem znacznej nadwyżki kalorii i podobnie jak inne rodzaje cukru jej nadmiar prowadzi do próchnicy. 

Zdrową alternatywą są ekologiczne soki i mocno skoncentrowane, wysokiej jakości naturalne syropy dostępne w sklepie Nabea. Tego rodzaju naturalne soki możesz pić nie tylko dla przyjemności i ugaszenia pragnienia. Będą one też smacznym suplementem, który uzupełni niedobory składników odżywczych w Twoim organizmie. Są one bogate w witaminy, aminokwasy i minerały, takie jak witamina A, C, witaminy z grupy B, żelazo, siarka, potas, wapń czy kwas foliowy, ważny szczególnie dla kobiet w ciąży.

Naturalne soki i inne napoje – duży wybór i korzyści

Jakie soki z naturalnych składników szczególnie polecamy? W naszym asortymencie znajdują się naturalne soki i ekologiczne syropy przeznaczone dla każdego, niezależnie od wieku, potrzeb i preferencji. Wśród nich są m.in. ekologiczne soki z malin, granatów, dzikiej róży i naturalne syropy, w tym z rokitnika, róży i aronii. Możesz dodawać je do ciepłej herbaty podczas przeziębienia i pić profilaktycznie, na odporność, w sezonie jesienno-zimowym. 

Soki te będą doskonałym, a przy tym pysznym źródłem odżywczych składników dla dzieci, które dopiero nabywają właściwą odporność. Przydadzą się one również osobom starszym, u których układ odpornościowy z wiekiem wymaga większej ochrony. 

Witamina C, którą zawierają takie rośliny, jak rokitnik, jagody, owoce dzikiej róży oraz maliny, wspiera funkcje obronne nabytej i wrodzonej odporności, a także zmniejsza podatność na infekcje. To również ważny antyoksydant, który unieszkodliwia wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek organizmu, i chroni przed skutkami reakcji zapalnych. Ma ona też wpływ na wchłanianie żelaza. 

Warto zwrócić uwagę również na soki z naturalnych składników i naturalne syropy, które wspomagają oczyszczanie organizmu, w tym pracę wątroby, jelit, czy wspierają walkę z anemią i innymi dolegliwościami zdrowotnymi. Do takich produktów należy m.in. sok z ostropestu, sok z pokrzywy, sok z czerwonej koniczyny, który łagodzi objawy menopauzy, syrop z aloesu oraz smaczne mieszanki, czyli napoje owocowo-ziołowe, które w pełni pokrywają zapotrzebowanie na żelazo. 

Na co zwrócić uwagę, wybierając ekologiczne syropy i inne napoje zdrowotne?

Prawdziwy, naturalny sok jest tłoczony ze świeżych owoców. Produkowany z rozcieńczonego koncentratu, nie będzie zawierał tylu składników odżywczych, co sok 100% NFC (Not From Concentrate). Sok NFC można porównać do nierafinowanych olejów, które są tłoczone na zimno i nie były poddawane oczyszczaniu. Zachowują one pełnię swoich wartości odżywczych. W takich sokach jest nawet cztery razy więcej przeciwutleniaczy niż w soku z koncentratu. 

Naturalne syropy, soki i inne napoje zdrowotne często na etykietach zawierają wskazówki dotyczące sposobu i częstotliwości przyjmowania. Nie przekraczaj dziennej zalecanej dawki, ponieważ nie ma takiej potrzeby. 

Soki i syropy z naturalnych składników powinnyzawierać jak najwięcej owoców i warzyw. Jeśli w soku znajduje się 15 g cukru na litr, producent nie ma obowiązku informować o tym na opakowaniu. Jeśli zależy Ci na słodzonym syropie, sięgnij po produkt z miodem, ponieważ ten z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym jest łatwym źródłem „pustych” kalorii i szybko zwiększa poziom cukru we krwi, co jest szczególnie szkodliwe dla osób na diecie i cukrzyków. 

Soki zdrowotne przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu lub w lodówce, w butelce z ciemnego szkła. Pod wpływem światła wartościowe składniki odżywcze w sokach i syropachmogą się utleniać.

Nasza oferta napojów zdrowotnych jest bardzo szeroka. Soki i syropy, które oferujemy, są ekologiczne, a co za tym idzie, bezpieczne, zdrowe. Cechuje je wysokiej jakości, krótki skład. Wiele z nich możesz traktować jako wartościowe suplementy diety. Zawierają one wyłącznie niezbędne substancje, bez dodatku cukru, sztucznych barwników, syntetycznych zapachów i konserwantów. Wybierz u nas smaczny sok, nektar lub syrop, który przy okazji wesprze Twoje samopoczucie. Na zdrowie!

Jak przechowywać soki i syropy?

Soki i syropy bez dodatku cukru po otwarciu należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni. Są to pasteryzowane produkty spożywcze, które w swoim składzie nie posiadają żadnych konserwantów. W związku z tym po upływie 10 dni od otwarcia rozpoczynają się procesy fermentacyjne, dlatego trzymanie soków i syropów w lodówce jest niezwykle ważne w kwestii ich przechowywania.

Jak robić soki?

Soki najlepiej robić z pomocą specjalistycznych urządzeń, takich jak wyciskarki do soków. Pozwalają one na wygodne wydobycie z produktów spożywczych wartościowych soków, zachowując jednocześnie wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Można także wykorzystać metodę gotowania owoców do momentu, kiedy wypuszczą cały sok. To rozwiązanie sprawdzi się idealnie u osób, które chcą samodzielnie robić soki i syropy bez wykorzystania kosztownych wyciskarek do owoców.

Jak robić syropy?

Soki i syropy robi się w podobny sposób, jednak warto pamiętać, że syropy powinny być gęstsze niż soki. Aby skutecznie zagęścić powstały sok, należy gotować go w garnku do momentu, aż zacznie gęstnieć. Oczywiście można dodać cukier, aby syrop był słodszy. Podczas gotowania soku należy kilkukrotnie przemieszać go w garnku. Po zakończeniu warto przecedzić powstały syrop i przelać do butelek lub słoiczków.

Gdzie kupić naturalne soki i syropy?

Naturalne soki i syropy to idealny sposób na urozmaicenie swojej diety o wartościowe dla organizmu witaminy i substancje odżywcze. Warto jednak wybierać jedynie sprawdzonych producentów lub dystrybutorów soków naturalnych, aby mieć pewność co do ich zdrowego składu. W naszym sklepie internetowym Nabea.pl znajdziesz jedynie produkty odznaczające się najwyższą jakością, zarówno pod względem procesu produkcyjnego, jak i smaku oraz działania soków i syropów. Są to wyłącznie pewne syropy i soki, które doskonale sprawdzą się nawet u najbardziej wymagających klientów.

Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4451 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-03
Oliwa super do smażenia
2024-10-01
Polecam !
pixel