Kakao i czekolada do picia
CZEKOLADA DO PICIA CYNAMONOWA 250 g - BECKS COCOA
Czekolada do picia – idealny deser istnieje!
Czekolada na gorąco do picia to napój, który według klasycznej receptury powstaje z mieszanki śmietanki, mleka i gorzkiej czekolady. Dodatkiem do niego może być piana z mleka lub bita śmietana. Taką wersję czekolady pito już w europejskich kawiarniach w XIX wieku. Ceniono wtedy także inne jej warianty, takie jak gorąca czekolada na ostro, czekolada do picia połączona z kawą, czekolada do picia na zimno, gęsta czekolada do picia z mieszanki białej i ciemnej czekolady.
Kto wymyślił czekoladowy napój, który przebojem zdobył świat? Tego dziś już nikt nie pamięta, ale wiadomo, że czekolada do picia przywędrowała do Europy z Nowego Świata, czyli z Ameryki. Zalety nasion owoców kakaowca, z których powstaje czekolada, doceniali już starożytni Majowie i Aztekowie, który kakao do picia nazywali „napojem bogów" i pili je podczas ceremonii religijnych.
Dziś wiemy, że faktycznie kakao i powstająca z niego czekolada mają szereg odżywczych właściwości. Zawierają m. in. witaminy A, E i witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk, jak również kwasy: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy.
Czy kakao do picia to napój dobry dla każdego? Niestety nie – unikać go muszą osoby z alergią na ziarna kakaowca. Kakao do picia mogą za to pić osoby dbające o linię (oczywiście niesłodzone) – jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 20.
Kakao możesz kupić pod wieloma postaciami: sproszkowanego kakao do picia, czekolady do picia, czekolady np. w tabliczce, ale także skruszonych nasiona kakaowca. Większość z nich dostaniesz w Nabea.
Najlepsza czekolada do picia – zrobisz ją błyskawicznie
Dziś nie musisz szukać kawiarni, by napić się pysznego czekoladowego napoju. Nie tylko kakao, ale też czekolada do picia to napój, który możesz zrobić samodzielnie w domu. I to na dwa sposoby.
Pierwszy jest bardziej pracochłonny – polega na rozpuszczeniu w mleku i śmietance 30% tabliczki czekolady. Drugi jest prostszy – by powstała gorąca czekolada wystarczy zalać gorącym mlekiem (lub wodą) czekoladowy proszek, czyli czekoladę instant – taką, której szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie.
W Nabea stawiamy na jakość i naturalność, dlatego oferujemy całą gamę produktów BIO – organicznych i certyfikowanych. Jeżeli szukasz tradycyjnego kakao do picia, znajdziesz je u nas w wersji BIO i ekologicznej, lub np. jako kakao surowe nieodtłuszczone 100%, którego ziarna są głęboko zamrażane przed mieleniem, co pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych.
Znajdziesz u nas zarówno kakao „czyste", czyli sam proszek z ziaren kakaowca, jak i napoje kakaowe z domieszką cukru lub naturalnych słodzików i przypraw. Dla osób lubiących czekoladowe smaki, ale dbających o linię, przeznaczone jest kakao do picia o obniżonej zawartości tłuszczu.
Marzy Ci się gęsta czekolada do picia? Wypróbuj nasze przysmaki – znajdziesz u nas czekoladę do picia nie tylko w wersji klasycznej, ale także wiele jej smakowych odmian. Cynamonowa, mokka, pomarańczowo-imbirowa, waniliowa, karmelowa, orzechowa, malinowa, z przyprawami korzennymi – nawet najwybredniejszy czekoladowy smakosz znajdzie u nas coś dla siebie!
Ponieważ zależy nam na promowaniu zrównoważonego handlu i szczególnie doceniamy producentów dbających zarówno o zasoby środowiska naturalnego, jak i szanujących prawa swoich pracowników, w naszej ofercie mamy kakao i czekoladę z uznanymi certyfikatami np. Fair Trade Producent.
Czekolada do picia – jak kupić najlepszą?
Czekolada na gorąco czy... na zimno? Z mlekiem krowim, roślinnym, czy śmietanką? A może z... masłem orzechowym? To, jaką czekoladę przyrządzisz, zależy tylko od Ciebie. Naszym zadaniem jest dostarczyć Ci najlepszego kakao – tak, by Twoja gorąca czekolada była nie tylko pyszna, ale zawierała także jak najwięcej składników odżywczych.
Kupując kakao lub czekoladę w Nabea zwracaj więc uwagę na nasze zielone listki – oznaczamy nimi produkty o najwyższym stopniu naturalności (trzy listki), lub mniej i bardziej naturalne, lub inspirowane naturą (dwa i jeden listek). Szukaj także produktów BIO i certyfikowanych – kupując je masz pewność, że to kakao i czekolada najwyższej jakości!
Czym się różni kakao od czekolady do picia?
Choć na pierwszy rzut oka oba te produkty mogą wydawać się nam identyczne, to istnieją jednak pomiędzy nimi drobne różnice. Kakao, czyli właściwie proszek kakaowy to nic innego jak pozostałość po oddzielaniu zmielonej miazgi kakaowej od tłuszczu. W rezultacie tego procesu uzyskuje się wcześniej wymieniony proszek, który dobrze znamy ze sklepowych półek i który tak często przyrządzany jest wraz z mlekiem podczas zimowych wieczorów.
Gorąca czekolada natomiast jest niczym innym, jak rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka, a sama czekolada jest mieszaniną kakao, tłuszczu i cukru. W wersji instant składa się ze sproszkowanej czekolady, cukru lub innego słodziku oraz mleka w proszku.
Co jest zdrowsze - gorąca czekolada, czy kakao?
Oba produkty są do siebie bardzo zbliżone, lecz w ogólnym rozrachunku gorąca czekoladą cechuje się wyższą kalorycznością, z racji tego, że zawiera dodatkowo tłuszcz jak i cukier. Nie będzie zatem idealnym wyborem dla osób będących na diecie. Jeśli zależy nam na aspektach zdrowotnych, należy poświęcaj szczególną uwagę na skład produktu i składniki, takie jak kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz mniejszą ilość cukru. Należy również unikać wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów. Jeżeli chcemy dodatkowo obniżyć kaloryczność, warto zastąpić gorące mleko wodą, jednak napój straci nieco na walorach smakowych i konsystencji.
Jak zrobić czekoladę do picia?
Gorącą czekoladę jest w stanie przyrządzić praktycznie każdy z nas w domowym zaciszu, przy niewielkiej liczbie składników. Oto, co będzie potrzebne:
- 250 ml mleka tłustego
- 100 ml śmietanki 30%
- 150-250 g czekolady w zależności od preferencji
1. Śmietanką wraz z mlekiem wlewamy do małego garnka, a następnie lekko podgrzewamy.
2. Kruszymy czekoladę na drobne części, a następnie wrzucamy ją do garnka
3. Czekamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Należy uważać, aby całość się nie zagotowała.
4. Przelewamy gorący napój do kubka. Dodatkowo możemy całość udekorować bitą śmietaną lub kakao.
Czy kakao jest zdrowe?
Tak! Naturalne kakao jest źródłem wielu minerałów, przeciwutleniaczy, magnezu, potasu, fosforu i wielu innych korzystnych dla zdrowia mikro oraz makroelementów. Dodatkowo kakao, jak i sama czekolada (szczególnie gorzka) zawierają teobrominę, czyli substancję działającą pozytywnie na układ nerwowy, stymulując go i dodając energii.