Olivi
Marka Olivi − prosto z greckich upraw!
Pochodząca z serca Grecji marka Olivi, a właściwie Nikolopoulos Estate, specjalizuje się produkcji autentycznej, lokalnej oliwy z oliwek, oliwek i innych przetworów z tego surowca. Nikolopoulos Estate to rodzinna firma, mieszcząca się w Diodia Messinia, nieopodal Kalamaty w południowej Grecji. Ciepły, słoneczny klimat i górzyste stoki greckich posiadłości to doskonałe miejsce do wzrastania pięknych, dorodnych i niezwykle płodnych drzewek oliwnych.
Uprawa Nikolopoulos Estate liczy ponad 3 000 drzewek oliwnych. Każde z nich posiada certyfikat organicznej uprawy − bez sztucznych nawozów czy pestycydów (do odżywiania roślin Nikolopoulos Estate używa jedynie naturalnych użyźniaczy gleby). Zgodnie z ponad tysiącletnią tradycją oliwki zbiera się z drzew ręcznie, w okresie od grudnia do stycznia. To właśnie wtedy osiągają optymalną dojrzałość i można z nich uzyskać bogatą, gęstą, zdrową i najczystszą oliwę z oliwek. To greckie płynne złoto wytwarza się w ekologicznym procesie produkcji, w certyfikowanej tłoczni. Oliwę uzyskuje się przez tłoczenie na zimno, a produkt nie jest następnie filtrowany, dzięki czemu zachowuje najwyższe stężenie składników odżywczych.
W tej kategorii znajdziesz produkty marki Olivi, które są owocami drzewek oliwnych z regionu greckiej Kalamaty, a więc m.in. bogatą i gęstą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz marynowane oliwki z ekologicznej uprawy.
Produkty Olivi − co je wyróżnia?
Produkty marki Olivi, pochodzące z upraw Nikolopoulos Estate, dojrzewają w zacisznej krainie, rozpieszczanej południowoeuropejskim słońcem. Co jednak wyróżnia produkty Olivi? Przede wszystkim całkowicie organiczny, naturalny i ekologiczny proces produkcji. Gaje oliwne Nikolopoulos Estate spełniają rygorystyczne normy ekologicznego rolnictwa. Dbałość o naturalny produkt końcowy zaczyna się już przy pielęgnacji drzewek − rolnicy wykorzystują jedynie nawozy organiczne, bez chemii. Dzięki temu żadne sztuczne substancje nie dostają się przez korzenie do drogocennych czarnych owoców. Duży nacisk kładzie się także na tradycyjną obróbkę oliwek − najczystszą, niefiltrowaną oliwę tłoczy na zimno, zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją.
Warto podkreślić, że drzewa oliwne to dla Greków największy skarb. W czasach antycznych oliwa z oliwek była dosłownie nazywana płynnym złotem i stanowiła środek płatniczy. Do dziś mieszkańcy półwyspu powtarzają legendę o tym, jak pierwsze drzewko oliwne sprowadziła do Aten bogini mądrości, sztuki i pokoju, Atena. Nauczyła ona Greków uprawiać drzewa, a następnie zbierać ich owoce. Tradycja produkcji oliwek nie ustaje − teren Grecji w aż 20% pokryty jest drzewkami oliwnymi. Ta gałąź rolnictwa i przemysłu utrzymuje ponad 700 000 rodzin.
Co sprawia, że grecką oliwę uznaje się za najlepszą na świecie? Przede wszystkim to, że wiedzę na temat ekologicznej i naturalnej uprawy drzew oliwnych przekazuje się z pokolenia na pokolenie od tysięcy lat. Dorodne i długowieczne drzewka wydają na świat najlepsze owoce. Dodatkowo śródziemnomorski, ciepły i słoneczny klimat Grecji sprzyja dojrzewaniu soczystych oliwek, z których wyciskany jest złoty, gęsty płyn.
Produkty od Olivi − kto będzie się nimi rozkoszował?
Produkty marki Olivi pochodzą wprost z greckich upraw. Trafią więc do gustu każdego, kto lubi autentyczną kuchnię. Co więcej, oliwki i oliwa z oliwek Olivi spełnią wysokie wymagania osób, które wybierają jedynie składniki spożywcze, pochodzące z ekologicznych upraw.
Produkty od Olivi są wolne od pestycydów i konserwantów − tak na etapie uprawy, jak i pakowania produktów do słoiczków czy butelek.