SASAFRAS

2022-08-19

Co to jest sasafras?

Sasafras to rodzaj aromatycznego drzewa z gatunku wawrzynowatych, które rośnie głównie w Ameryce Północnej, choć można spotkać je również w Chinach. Osiąga ok. 8 –10 m wysokości. Ma dekoracyjny pokrój z różnokształtnymi liśćmi. Wiosną kwitnie drobnymi, żółtymi kwiatami, jesienią owocuje – pojawiają się na nim niebiesko-czarne, jajowate jagody. Sasafras ma białe, aromatyczne drewno nasycone olejkiem eterycznym. Chroni on drzewo przed atakami korników, dlatego jest ono mocno cenione w meblarstwie. Olejek znajduje się pod korą, jest też pozyskiwany z korzeni. 

W medycynie ludowej sasafras (olejek i drewno) wykorzystywano do leczenia zapalenia oskrzeli, dolegliwości żołądkowych, chorób wywołanych działaniem pasożytów (w tym wszawicy), artretyzmu, reumatyzmu i nadciśnienia. Były one również cenione jako środek napotny i antyseptyczny. Sasafras ponadto wzmacnia diurezę (wydalanie moczu), dlatego był wykorzystywany w leczeniu puchliny wodnej i obrzęków. Poprawia też nastrój. Napar z rośliny stosowany był również do okładów i przemywania skóry problematycznej, z wypryskami. 

Olejek sasafrasowy już w niewielkiej zastosowanej jednorazowo ilości (5 ml) wywołuje ostre zatrucie, stąd obostrzenia dotyczące jego stosowania. Przedawkowanie sasafrasu powoduje uszkodzenie wątroby i nerek, niepokój, halucynacje, a nawet porażenie ośrodka oddechowego i śmierć.

Współcześnie olejek sasafrasowy jest wykorzystywany głównie do produkcji kosmetyków – w odpowiednim, bezpiecznym stężeniu ma działanie antyseptyczne i nadaje zapach produktom.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-30
To chyba najszybciej zrealizowane zamówienie. Paczkę otrzymałam następnego dnia. Gorąco polecam
2022-09-27
Wszystko super
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel