Rokitnik - poznaj właściwości tego wielozadaniowego składnika!

2021-11-26
Rokitnik - poznaj właściwości tego wielozadaniowego składnika!

Olej z rokitnika robi karierę w kosmetyce! Jego dobroczynne właściwości sprawiają, że to idealny składnik w codziennej pielęgnacji skóry wymagającej, zwłaszcza trądzikowej i naczynkowej. Kto powinien sięgać po kremy z rokitnikiem? Jakiego efektu możemy się spodziewać w przypadku stosowania oleju z tej rośliny? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania.

Olej z rokitnika – wszystko, co musisz o nim wiedzieć, jeśli chcesz zmienić pielęgnację skóry na lepszą

Świadomość dotycząca dobroczynnego działania olejów naturalnych rośnie z miesiąca na miesiąc. Jednak podczas gdy wiele osób dobrze zna właściwości oleju kokosowego, arganowego czy jojoba, niektóre rodzaje olejów wciąż walczą o pozycję na szczycie listy tych najpopularniejszych. Wśród nich przez ostatnie lata na pewno można było wymienić olej rokitnikowy – na szczęście i o jego wpływie na cerę i włosy mówi się ostatnio coraz więcej. Nas to cieszy, bo możemy śmiało przyznać: przy regularnym i właściwym stosowaniu olej z rokitnika naprawdę działa cuda! Co warto o nim wiedzieć? Rokitnikiem zwyczajnym w starożytnej Grecji karmiono konie, żeby zapewnić im błyszczącą i zdrowo wyglądającą sierść. Dziś olej z tego krzewu, nazywanego w Rosji oblepichą, stosowany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Zawiera kwasy omega 3-6-9, fosfolipidy, tokoferole, aż 14 witamin (w tym witaminę A oraz C) i nie bez przyczyny określany jest jako “złoto Syberii”. Olej z rokitnika, spożywany jako naturalny suplement lub dodatek do potraw, wzmacnia układ odpornościowy i sprzyja wydalaniu z organizmu toksyn. A jakie właściwości rokitnika można wymienić w kontekście pielęgnacji urody? Sprawdźmy.

Rokitnik – właściwości dobroczynnego oleju, które warto znać

Zacznijmy od tego, że najcenniejszym i najbardziej wartościowym olejem rokitnikowym jest ten pozyskiwany z owoców, a nie samych pestek. Może zabarwiać skórę na pomarańczowo, ze względu na sporą zawartość karotenoidów, dlatego zaleca się przed aplikacją rozcieńczać go na przykład w oliwie z oliwek czy oleju kokosowym. Jakie są właściwości rokitnika? Ze względu na swój skład działa odżywczo, regenerująco i antyoksydacyjnie. Poprawia wygląd cery poszarzałej, zmęczonej, pozbawionej zdrowego kolorytu i blasku. Może też zmniejszać problemy związane z różnego rodzaju podrażnieniami naskórka. Co jeszcze warto wiedzieć?

Rokitnik – zastosowanie w kosmetyce. Jakie produkty z olejem rokitnikowym warto stosować?

Olej z rokitnika stosuje się w wielu różnych kosmetykach, których funkcje nierzadko są kompletnie inne. To tylko podkreśla, jak wszechstronna jest ta niezwykła roślina! Oblepichę można znaleźć w produktach przeciwsłonecznych, ale też łagodzących podrażnienia po opalaniu, egzemę czy odmrożenia. Jakie jest jeszcze zastosowanie rokitnika w kosmetyce? Po kolei!

  • Olej z rokitnika na twarz stosuje się w celu wzmocnienia cery naczynkowej i rozjaśnienia przebarwień różnego pochodzenia. Jeśli czujesz, że Twojej skórze brakuje nawilżenia, a jednocześnie widoczne są pozostałości po ekspozycji na słońce, problemach hormonalnych czy wypryskach w postaci ciemniejszych plamek, stosuj na przykład krem z rokitnikiem marki Dr Duda.
  • Świetnym pomysłem jest też stosowanie oleju z rokitnika na trądzik – jeśli masz problemy z niedoskonałościami, stosuj regularnie naturalny peeling do twarzy z rokitnikiem marki Uoga Uoga, który przywróci skórze gładkość i zdrowy koloryt. Możesz też oczywiście aplikować olej z oblepichy bezpośrednio na zmiany trądzikowe, wcześniej łącząc go na przykład z olejem z czarnuszki.

Uoga Uoga, Naturalny Naturalny peeling do twarzy z rokitnikiem, TIME FOR YOURSELF, 40ml

  • Warto wykorzystać przeciwzmarszczkowe właściwości rokitnika, decydując się na wprowadzenie do codziennej porannej i wieczornej rutyny kremu z rokitnikiem anti-aging, wpływającego na poprawę elastyczności skóry, zmniejszenie widoczności zmarszczek czy zniwelowanie działania wolnych rodników.
  • Olej z rokitnika stosuje się także w kosmetykach do ciała, takich jak kremy, balsamy czy mydła naturalne. Pielęgnują skórę, pozostawiając ją zregenerowaną i odżywioną.
  • Rokitnik w kosmetyce stosowany jest także jako składnik produktów do włosów: szamponów, odżywek, masek czy ser. Działanie? Wszechstronne upiększenie! Bez względu na typ włosów, możesz przetestować chociażby dobroczynny wpływ peelingu do skóry głowy z rokitnikiem Natura Siberica.
  • Ciekawą propozycją dla miłośników naturalnej pielęgnacji są także pasty do zębów z olejem z rokitnika, jak na przykład działająca przeciwpróchniczo od Ecodenta.

ECODENTA BASIC pasta do zębów przeciw próchnicy z olejkiem z rokitnika 75ml

Olej z rokitnika warto wprowadzić do codziennej pielęgnacji, jeśli chcesz cieszyć się nawilżoną i zdrowo wyglądającą, czyli pełną blasku cerą. Ale krem z rokitnikiem czy aplikacja rokitnikowego oleju na skórę to jeszcze nie wszystko: pokochaj też pozostałe produkty z oblepichą: te do włosów, czy higieny jamy ustnej. W naszym sklepie znajdziesz też najwyższej jakości rokitnikowe soki, suszone owoce, herbaty czy suplementy diety właśnie z oblepichą.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.68 / 5.00 1824 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-04-02
zgodnie z opisem
2020-04-29
Mila obsluga. Szybka realizacja
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel