Pantenol

2022-06-17

Co to jest pantenol?

Pantenol (inaczej prowitamina B5 lub kwas pantonenowy) jest związkiem organicznym pochodzenia roślinnego z grupy alkoholi. Naturalnie jest obecny we włosach, paznokciach i w skórze. Jest on niezbędny w procesie tworzenia i regeneracji tkanek. Bierze też udział w procesach przemiany cukrów i tłuszczów. Pantenol jest jedną ze składowych witaminy B5 – wykazuje on bardzo podobną aktywność biologiczną. Niedobór prowitaminy B5 w organizmie objawia się zaburzeniami rogowacenia naskórka (nadmiernym łuszczeniem się) i zaburzeniami pigmentacji skóry. 

Jest on też bardzo cenionym składnikiem kosmetycznym, który nie wywołuje uczuleń i podrażnień. Pantenol jest bezbarwną, lepką i gęstą cieczą, łatwo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu etylowym. Wyróżniane są dwa rodzaje pantenolu: lewo- i prawoskrętna (czyli najbardziej popularny w kosmetyce D-pantenol). Pantenol jako humektant wiąże wodę w naskórku i włosach, głęboko nawilża, łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie i przyspiesza regenerację naskórka i włosów, odbudowując ich strukturę. 

Pantenol ponadto jest częstym składnikiem preparatów łagodzących skutki ukąszeń owadów oraz do opalania i po opalaniu. Substancja ta chroni przed promieniowaniem UV i koi oparzenia słoneczne, łagodzi świąd, pieczenie skóry i (często w parze z alantoiną) leczy oparzenia słoneczne. 

Pantenol świetnie nadaje się również jako środek do pielęgnacji delikatnej i podatnej na odparzenia skóry niemowląt i przewlekle chorych osób narażonych na powstawanie odleżyn.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2799 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-26
Polecam.Szybko i sprawnie.
2022-09-26
Obsługa na najwyższym poziomie, natomiast od złożenia zamówienia do otrzymania przesyłki minęło 7 dni. Trochę długo...
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel