Olej czaulmugrowy

2022-06-17

Olej czaulmugrowy

Olej czaulmugrowy (inaczej określany jako olej uśpianowy lub olej chaulmugrowy) to jasnożółty lub brunatny olej o delikatnym, egzotycznym zapachu, który pozyskuje się z nasion drzew Hydnocarpus kurzii (uśpianu różnolistnego) i Gynocardia odorata. Pod względem składu chemicznego olej czaulmugrowy składa się w 80-90% z glicerydów kwasu czaulmugrowego i hydnokarpowego oraz z 10-20% glicerydów kwasu oleinowego i palmitynowego. Zawiera też rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Olej czaulmugrowy ma gęstą konsystencję, a poniżej 25 st. C zmienia postać z ciekłej w stałą. 

Olej czaulmugrowy ma działanie antyseptyczne, regulujące pracę gruczołów łojowych i ściągające. Był on znany już w starożytnych Indiach i Chinach, gdzie był wykorzystywany do leczenia trądu, jednak u nas wciąż jest jeszcze mało popularny. Jego właściwości zostały docenione na zachodzie dopiero w XIX wieku - olej czaulmugrowy zaczął być wówczas stosowany w leczeniu chorób skórnych i trądu. 

Współcześnie, w przemyśle kosmetycznym również stosuje się go do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej, zanieczyszczonej oraz jako wsparcie w leczeniu chorób skóry, w tym Łojotokowego Zapalenia Skóry, łuszczycy i przy egzemie. Reguluje też pracę melanocytów (komórek odpowiedzialnych za barwnik skóry), przez co pomaga wyrównać koloryt i pozbyć się przebarwień. Znajduje się on w składzie wielu kosmetyków do skóry problematycznej, choć można stosować go również w czystej formie, punktowo na wypryski i inne zmiany skórne.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-30
Szybka obsługa
2022-09-30
Szybka realizacja zamówienia
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel