Kwas mlekowy

2022-06-17

Co to jest kwas mlekowy?

Kwas mlekowy (łac. Acidum Lacticum) to organiczny związek chemiczny z grupy alfa-hydroksykwasów (AHA), wytwarzany przez niepatogenne bakterie, głównie z rodzaju Lactobacillus. W składzie kosmetyków najczęściej spotykany jest pod łacińską nazwą lub jako E270. Kwas mlekowy chemicznie określa się dokładnie jako kwas 2-hydroksypropanowy. Związek ten znaleźć można w kwaśnym mleku (stąd jego nazwa), powstaje też w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, gdy dochodzi do fermentacji mleczanowej (beztlenowego oddychania). 

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie. Pałeczki kwasu mlekowego są obecne w probiotykach i prebiotykach, środkach do higieny intymnej i preparatach ginekologicznych, np. do leczenia stanów zapalnych pochwy. Są one obecne również w leczeniu infekcji układu moczowo-płciowego. Bakterie kwasu mlekowego pomagają przywrócić właściwe pH pochwy. Kwas mlekowy stosuje się również przy chorobach układu pokarmowego i przy dolegliwościach jelitowych: biegunce infekcyjnej, w zapobieganiu biegunki antybiotykowej oraz przy zakażeniu helicobacter pylori.

Kwas mlekowy pełni też ważne funkcje dermatologiczne i kosmetyczne. Stosowany w wysokim stężeniu (30% i powyżej) działa keratolitycznie (złuszcza naskórek), pomaga też leczyć nagniotki i modzele na stopach. W niższym stężeniu (do 10%) kwas ten skutecznie nawilża naskórek. Ponadto przy produkcji kosmetyków i żywności często wykorzystywany jest również jako konserwant (E270) i regulator kwasowości.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-10-01
Nie otrzymałam maila potwierdzającego zakup produktu. Musiałam zadzwonić i się dopytać
2022-09-30
Szybka obsługa
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel