Emulgator

2022-06-17

Co to jest emulgator?

Emulgator to związek chemiczny lub mieszanina kilku związków, która umożliwia powstanie emulsji (kosmetyku) o stabilnej konsystencji. Emulgator tworzy trwałe micele, które „sklejają” granice faz wody i oleju w danym kosmetyku (np. kremie do twarzy). Zmniejszają one ich wzajemne odpychanie się. Dzięki temu obie fazy kosmetyku są ze sobą trwale połączone i z czasem olej nie oddziela się od wody. Emulgator pozwala wyprodukować krem o dowolnej konsystencji. 

Możliwość częściowego rozpuszczania się emulgatora w fazie wodnej i olejowej wiąże się z jego wodo- i tłuszczorozpuszczalną budową i stosunkiem części hydrofilowych do lipofilowych (HLB) wyrażanym w skali od 0 do 20. Przy wartości 0 cząsteczki emulgatora rozpuszczają się w oleju, przy 20 - w wodzie. Przy rozpiętości od 8 do 15 mamy do czynienia z emulgatorem typu O/W, który stworzy emulsję o właściwościach natłuszczających (np. krem odżywczy na noc o cięższej konsystencji). Wartość od 3 do 7 określa emulgator W/O, z którego zastosowaniem można stworzyć krem nawilżający na dzień o lekkiej konsystencji.

Do najpopularniejszych emulgatorów zaliczana jest lecytyna (obecna w jajku kurzym, soi lub rzepaku), lanolina czy też Polysorbate-20 z oleju kokosowego. Emulgator można pozyskać również z oliwy z oliwek oraz oleju słonecznikowego. Znanym, często spotykanym w składach kosmetyków emulgatorem jest także monostearynian glicerolu naturalnego pochodzenia, który wymaga dodatkowego składnika (koemulgatora) wspierającego i utrwalającego stabilizację: alkoholu cetylowego lub wosku.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-10-01
Nie otrzymałam maila potwierdzającego zakup produktu. Musiałam zadzwonić i się dopytać
2022-09-30
Szybka obsługa
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel