Alginian

2022-06-17

Alginian

Alginian (alginian sodu, Sodium alginate, E401, sól sodowa kwasu alginowego) to bezbarwna i bezsmakowa substancja pochodzenia naturalnego, którą pozyskuje się z alg brunatnic. Substancja łatwo pęcznieje i jest stosowana jako dodatek do żywności (zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca i wiążąca wodę). Jest on stosowany m.in. do produkcji kawioru i ravioli Alginian wykorzystywany jest również jako skuteczny i bezpieczny lek na zgagę i nadkwaśność żołądka. Po wchłonięciu i dotarciu do żołądka tworzy żelowy ochronny film, który w mechaniczny sposób zapobiega cofaniu się pokarmu do przełyku. 

Alginian jest nietoksyczny, hipoalergiczny i nie ma potencjału kancerogennego. Alginian ma też właściwości hemostatyczne (wspiera gojenie ran, właściwy przepływ krwi i zapobiega jej wypływowi z naczyń krwionośnych), dzięki czemu jest on składnikiem materiałów opatrunkowych. Opatrunki z alginianem sodu i wapnia tworzą wilgotne środowisko w obszarze rany, dzięki czemu jest ona lepiej nawilżona i szybciej się goi.

Alginian sodu jest też wykorzystywany w branży kosmetycznej jako składnik emulsjo- i filmotwórczy. Zapobiega on rozdzielaniu się faz w emulsjach, zmniejsza ich lepkość oraz klaruje wodniste formuły. Jako składnik aktywny ponadto odżywia, uelastycznia skórę, zmniejsza podrażnienia, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza zaczerwienienia. Można go spotkać w składzie serum i esencji nawilżających, żelach do stylizacji włosów, maseczkach do twarzy i innych kosmetykach.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2802 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-09-26
Polecam.Szybko i sprawnie.
2022-09-26
Obsługa na najwyższym poziomie, natomiast od złożenia zamówienia do otrzymania przesyłki minęło 7 dni. Trochę długo...
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel